Belvederen...

Belvederen är bestämd form av belvedere, som är italienska och betyder "vacker utsikt".

image592

Belvederen i Linköping är ett unikt utkikstorn som åter har vaknat till liv. På 1870-talet byggdes det första Belvederen i Sverige på Westermansberg, Skansen i Stockholm. År 1881 ville inte Linköping vara sämre och byggde en egen "Belvedere". Tornet uppfördes på Kjettilberget i Trädgårdsföreningen (medeltidens avrättningsplats fram till 1600-talet).
År 1921 byggde man en serveringsterass som gick runt tornet. Belvederen blev då en populär samlingsplats dit man gick för att äta, dricka kaffe, lyssna på musik och dansa. Någon gång under 1960-talet revs verandan och Belvederen glömdes bort. I mitten av 1980-talet stod tornet helt förfallet. Man började förstå Belvederens värde och har under åren gjort flera renoveringar.
År 2002 renoverades tornet invändigt och man glasade in övre våningen. Idag är Belvederen åter öppen för allmänheten som ett café, där kan man bland annat äta den legendariska våfflan som man åt på 1900-talets första hälft. Man kan även äta en god lunch och samtidigt njuta av utsikten året runt. Från översta plan kan man genom fastmonterade kikare se ända till Roxenbaden på andra sidan Roxen.


http://sv.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A4dg%C3%A5rdsf%C3%B6reningen%2C_Link%C3%B6ping

Kommentarer
Postat av: Tobi

Nu var du rolig va...

2007-10-04 @ 11:17:50
URL: http://tobi.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0